Skip to content Skip to footer

Zelfvoorzienend

We streven ernaar om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden (zonder daar overigens heel dogmatisch over te doen). We zijn inmiddels in belangrijke mate zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit, dankzij onze zonnepanelen. We verwarmen het huis hoofdzakelijk op hout uit de boomgaard, via een zogenaamde hout-CV kachel. Hier kunt u lezen over de technische specificaties van het energie- en verwarmingssysteem, en over de consequenties van die systemen voor onze ecologische footprint.

De eerste aardappeloogst in september 2012

In het voorjaar van 2013 hebben we een vijftal Noordhollandse Blauwe kippen (vier hennen en een haan) aangeschaft. In de zomer van 2013 zijn die op één hen na allemaal gesneuveld: één is er doodgebeten door een loslopende hond, drie zijn er opgegeten door de vos. De enige hen die het overleeft heeft, zat toen te broeden. Dat broedsel heeft drie hebben en drie hanen opgeleverd. Inmiddels hebben we nu dus weer zeven Noordhollandse Blauwe kippen rondscharrelen in de boomgaard, maar ’s nachts (en in sommige gevallen ook overdag) gaan ze nu in een ongeveer 250 vierkante meter grote, en vosveilige, ren.

De twee bijenvolken, die we hadden voor de bestuiving en de honing, zijn in de winter van 2013-2014 helaas omgekomen. Waarschijnlijk zijn ze in het najaar niet goed ingewinterd. In de lente van 2015 willen we nieuwe volkeren aanschaffen: dit jaar willen we eerst de voedselsituatie voor de bijen verbeteren door het aanleggen van een aantal stukken met nectarplanten.

Onze Noordhollandse Blauwe haan (R.I.P)

We zijn van plan in 2014 op kleine schaal varkens te gaan houden. Waarschijnlijk worden dit Bentheimer Landvarkens.

Verder hebben we hebben een moestuin van 400 vierkante meter aangelegd in de fundamenten van de oude perzikenkas. Hopelijk slagen we er langzamerhand in om het riet de baas te worden, dat iedere keer weer de kop opsteekt.