Skip to content Skip to footer

Op het dak liggen 20 zonnepanelen Senersun SSM 60C-245 BL van 245 Wp per stuk. Daarmee kent de installatie een vermogen van 4900 Wp. De omvormer is een SMA SB 5000 TL 21, via een bluetooth interface gekoppeld aan een SunnyBeam BT datalogger.

De begane grond wordt verwarmd via een vloerverwarmingssysteem van JK. De leidingen liggen op 10 cm h.o.h. In het totaal zijn er 13 groepen afgemonteerd op een tweetal verdelers. Deze worden aangestuurd via een zestal draadloze ruimtethermostaten (RCT-01). Op de bovenverdieping in het voorhuis zijn een viertal low H2O radiatoren van Jaga geïnstalleerd.

De hoofdverwarming wordt gevormd door een in de woonkamer geplaatste Thermo Rosella hout-CV haard van Nordic Fire. Deze heeft een nominaal vermogen van 13,5 kW (waarvan respectievelijk 10,5 kW naar het CV-systeem en 3 kW rechtstreeks naar de woonkamer). Deze is gekoppeld aan een buffervat van 1000 liter (met daarin een vat van 200 liter ten behoeve van het tapwater). Dit buffervat is vervolgens gekoppeld aan het verwarmingssysteem.

Als achtervang is dit systeem via een open verdeler gekoppeld aan een Remeha CV-ketel. Deze springt automatisch aan wanneer er een warmtevraag van de vloerverwaming is, en de temperatuur van het water in het buffervat te laag is. Ook gaat al het tapwater, in verband met  het voorkomen van legionella, eerst nog langs de CV-ketel.

Verder  is het dak  van het voorhuis geïsoleerd met 14 cm vlaswol van Isovlas,  en zijn de scheidingsvloer tussen begane grond en eerste verdieping , respectievelijk tussen eerste verdieping en zolder geïsoleerd met tenminste 12 centimeter vlaswol.  Nieuw gebouwde scheidingsmuren (voor zover niet uitgevoerd in gasbeton) zijn voorzien van 7 centimeter vlaswol. (In het achterhuis moeten dak en de scheidingsvloer tussen eerste verdieping en zolder nog geïsoleerd worden. Dit vormt, op termijn, onderdeel van een tweede verbouwing).

De zonnepanelen zijn eind januari 2013 geplaatst. Tussen 1 februari 2013 en 1 februari 2014 hebben zij 4600 kWh geproduceerd. Met dat productievolume zijn wij zeer tevreden. Helaas gebruiken we echter meer stroom dan we oorspronkelijk hadden aangenomen: in diezelfde periode gebruikten wij zo’n 6000 kWh, met als gevolg dat wij ‘slechts’ voor 75% in ons eigen elektriciteitsgebruik konden voorzien. Daarbij moet aangetekend worden dat wij koken op inductie, veel fruit drogen in een droger, veel pompen hebben voor ons hout-CV-systeem, en veel gebruik maken van onze elektrische scooter. In 2014 willen we proberen ons elektriciteitsverbruik terug te dringen, om daarmee onze mate van zelfvoorziening verder te verhogen.

Ons gasverbruik bedraagt op dit moment ongeveer 500 kubieke meter per jaar. Dat is dan vooral voor het douchen (de douche is nog niet aangesloten op het systeem van de houtkachel) en voor incidentele bijverwarming.