Natuur

Jonge ransuil in de boomgaard - 15 juli 2013
Jonge ransuil in de boomgaard – 15 juli 2013

De natuurwaarde van een oude boomgaard is altijd hoog. Het is hier een paradijs voor dieren. Met wat geluk zie je spechten en boomkruipers, en vliegen de fazanten voor je voeten op. ’s Nachts hoor je de ransuilen roepen. In de winter bivakkeren hier koperwieken, kramsvogels en houtsnippen. Er zitten vleermuizen, egels, mollen en hazen. Verder komen hier ‘s zomers heel veel vlinders voor, met name Atalanta’s en Koolwitjes. En natuurlijk tref je hier salamanders, padden en kikkers aan. Inmiddels (stand van 31 juli 2024) zijn hier 425 verschillende planten- en diersoorten waargenomen. De beste onderzochte soortgroepen zijn nachtvlinders en vogels met respectievelijk 174 en 58 soorten, maar het werkelijke totaal aantal soorten ligt waarschijnlijk vele malen hoger.

In de boomgaard wordt een divers maairegime gehanteerd. Sommige stuken maaien we twee keer per jaar, sommige eens in de drie jaar, sommige stukken maaien we nooit, en boij ander stukken varieert het. Vroeger maaiden we altijd met een klepelmaaier, maar tegenwoordig doen we dat alleennog bij hele persitente bramen die eens in de paar kjaar terggezet moeten worden. Verder maaien we tegenwoordig met een balkmaaier. Hoe dan ook: de keuze voor de maaitijdstippen is ingegeven door het streven te komen tot een zo hoog mogelijke natuurwaarde. Wel worden gedurende het hele jaar regelmatig de wandelpaden uitgemaaid. Dat gebeurt met een zitmaaier, voorsien van een mulchplug. Niet heel biodivers-vriendelijk, maar wel uitermate effectief.

Bloedrode heidelibel

De eerste jaren jhadden we enorme last van de  Reuzenberenklauw, een verwilderde tuinplant die bij aanraking flinke brandwonden kan veroorzaken. Op een aantal plekken stonden toen we hier kwamen wonen alleen nog maar van deze ‘vriendelijke; reuzen. Door een strak maairegime op die plekken in de afgelopen jaren is de de overlast nog maar een fractie van wat hij de eerste jaren was. maar we moeten steeds weer blijven kijken omdat er een grote zaadbank van de berenklauw is, en er dus tot in lengte van jaren steeds weer nieuwe plantjes ontkiemen. Voorwaar een vervelende invasieve soort. (Zie deze link voor een goede handleiding voor het bestrijden van de Reuzenberenklauw.)