Skip to content Skip to footer

Williams Duchesse (Pitmaston Duchesse)

Herkomst U.K., 1841
   Williams Duchesse Williams Duchesse
Geschiedenis Engeland, in 1841 door John Williams in Pitmaston bij Worchester gekweekt uit een kruising van “Duchesse d` Angoulême” X “Beurré d` Hardenpont”
Beschrijving Een grote tot zeer grote peer. Williams Duchesse, ook bekend onder zijn synoniem Pitmaston Duchesse, kwam verspreid door het gehele land op kleine schaal voor. Naast gebruik als handpeer werd deze peer ook wel gebruikt voor industriële verwerking, onder andere in de omgeving van Oud Bijerland en als etalage materiaal in de kersttijd, vanwege de regelmatige, uitgesproken peervorm. Aspecten van de vruchten zoals wrange smaak en tere schil en teeltaspecten zoals vroege val en beurtjaren hebben deze peer langzamerhand impopulair gemaakt. Daarbij is de verwerkende industrie het fruit hoofdzakelijk in het buitenland gaan inkopen, waardoor de vraag naar deze peer steeds kleiner werd.
Gebruik Zeer sappige, iets rinse tafelpeer voor vers gebruik; voortreffelijk voor compote en conserven op sap. Matige tot een goede handpeer bij een gele kleur van de vrucht. Ook industrieelverwerking omdat de peer weinig tot geen bruinverkleuring optreedt. De peer is bij hardrijpheid ook als stoofpeer te gebruiken.
Plukrijp eind september tot begin oktober
Consumptietijd oktober.
Afbeeldingen http://www.groendekor.be/productdetail.aspx?ID=9cae5679-66d8-4793-9345-4cd48c7054e2

http://oxfordpomona.blogspot.nl/2011/10/pitmaston-duchess.html