Skip to content Skip to footer

Rode Jonathan

Herkomst U.S.A., 1825
    363-Rode-Jonathan
Geschiedenis U.S.A., vóór 1826 als zaailing gewonnen door Philipp Rick te Woodstock, Ulster County (New York) uit ‘Esopus Spitzenburg’ (ook Spitzenberg), genoemd naar Jonathan Hasbrouck.
Beschrijving Het is de vraag of Jonathan een oud ras genoemd kan worden, velen zullen zijn opkomst en afgang meegemaakt hebben.  De Rode Jonathan werd vanaf de jaren 30 in Nederland snel populair omdat het ras lang bewaarbaar was en goed in intensieve beplantingen paste vanwege groei en bestuiving. Binnen tien jaar was het één van de belangrijkste appels in het sortiment. De boom moet gedund worden, met het doel beter ontwikkelde vruchten en het voorkomen van beurtjaren. Ondanks de goede smaak verdwenen vanwege het soms flauwe aroma, de harde schil, de vaak te kleine vruchten, de vele bewaarziekten en het soms ontbreken van kleur op de vrucht.
Gebruik Veel gevraagd als rode appel (“Kerstappel”) voor vers gebruik, matig voor sap en moes, kan goed gedroogd worden.
Plukrijp Vanaf eind september tot midden oktober. Pluktijdstip komt erg nauwkeurig. Bij te vroeg plukken zijn de appels smaakloos en minder van kleur. Bij te laat plukken is er een verhoogde kans op het optreden van zacht worden
Consumptietijd Vanaf november tot maart / april.