Skip to content Skip to footer

Present van Engeland (Heerappel)

Herkomst Waarschijnlijk Nederland, rond 1800
  016-Present-van-Engeland
Geschiedenis Hoewel de naam anders doet vermoeden is het een oud Nederlands ras, dat buiten ons land onbekend is. Hij is al anderhalf eeuw bij ons beschreven, maar onbekend in de buitenlandse literatuur. Rond 1899 werden al oude zware bomen aangetroffen, wat er op duidt dat het een oud ras is. Behalve in de IJsselstreek vond men hem ook in Noord Holland (Beemster-West Friesland) en in mindere mate in Zuid-Holland. Elders bleef hij zeldzaam.
Beschrijving Door de langwerpige vorm  en de grootte van het klokhuis van de appels kwamen ze niet aan de maat en gewicht, waardoor de Present van Engeland vaak in de lage prijzen viel. Toch werd dit ras wel door de handel gevraagd. Ook zijn moeilijke boomvorm schrok de telers af dit ras te planten. De aanvoer van dit ras daalde geleidelijk waarna de prijs van dit kwalitatief goede ras nog een tijd beter werd. Het ras is nu bijna geheel verdwenen
Gebruik Goede handappel voor vers tafelgebruik. Voor de connaisseurs een der fijnste appelen, zacht van vlees met een subtiel aroma. Zeer goede winterappel. Ook geschikt als moesappel.
Plukrijp Midden oktober – november
Consumptietijd November tot aan het eind van de winter