Herkomst |
Frankrijk, voor 1650 |
|
|
Geschiedenis |
Waarschijnlijk een Franse vrucht, reeds in 1665 in de Jardin Français beschreven. Wijdverspreid. |
Beschrijving |
Een opmerkelijk grote en ook lekkere stoofpeer. Na stoven kleurt het vruchtvlees fraai donkerrood. Door de opkomst van andere rassen als Saint- Rémy en Gieser Wildeman is de soort bijna vergeten geraakt . Omdat veel eigenschappen van de Pondspeer (met name houdbaarheid, groei en gezondheid) minder zijn dan vergelijkende rassen heeft de Pondspeer zich niet kunnen handhaven naast de bekendere rassen. De markt voor stoofperen is een lange tijd erg klein geweest en is pas in de laatste jaren weer wat verruimd. |
Gebruik |
Stoofpeer |
|
Plukrijp |
De oogst dient niet voor eind oktober plaats te vinden |
|
Consumptietijd |
De vruchten laten zich eenvoudig bewaren tot eind januari. Op zeer koele plaatsen kan dit nog wat verlengd worden. |
|
Afbeeldingen |
https://www.halesia.nl/product/311/pyrus-communis-pondspeer.html
http://www.bongerdgrooteveen.nl/peren/Pondspeer/images/Pondspeer_vrucht_BGV.jpg |
|