Herkomst |
Nederland, 1915 |
|
|
Geschiedenis |
De Oomskinder- of Kruidenierspeer is zeker niet ouder dan een eeuw, maar wordt desondanks toch tot de oude fruitrassen gerekend. Terecht, want ze wordt al enkele decennia niet meer commercieel geteeld. Het is een “jong ras van vroeger”. De eerste vermelding van de Oomskinderpeer is te vinden in de catalogus uit het seizoen 1917-1918 van de vruchtboomkweker G.A. van Rossum uit Naarden. In eerdere kwekerslijsten komt ze niet voor.
Er mag dan ook worden aangenomen, dat ze vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is ontstaan. Vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Holland en verspreid door de familie Kruidenier waaraan dit ras zijn synoniem te danken heeft. |
Beschrijving |
Een zeer vroege en goede handpeer. Het ras is door de goede vruchtkwaliteit zeer populair geweest en kwam overal in Nederland voor. Dit ras is met de intensivering van de boomgaarden verdwenen vanwege de late en onregelmatige vruchtbaarheid en de lage kilogram opbrengsten. |
Gebruik |
Hand- en keuken gebruik, blijft na het koken wit. De peer is bij hardrijpheid ook als stoofpeer te gebruiken. |
|
Plukrijp |
eind juli begin augustus |
|
Consumptietijd |
De vruchten rijpen snel en moeten binnen een paar dagen geoogst en gegeten worden. |
|
Afbeeldingen |
http://www.hoogstamfruitnh.com/contentfiles/Oomskinderpeer.html |
|