Skip to content Skip to footer

Jefferson

Herkomst U.S.A., rond 1800
  jefferson
Geschiedenis Rond 1800 in Amerika ontwikkeld door Jude Buel en genoemd naar Jefferson, de 3e president van de Verenigde Staten.
Beschrijving Middelgrote tot grote hoogronde vrucht met diepe brede naad, lang ei-vormig met ondiepe nauwelijks zichtbare naad. De steel is variabel van lengte en staat in een minieme holte. De stevige schil laat zich gemakkelijk los trekken. Groengeel, bij volle rijpheid hooggeel aan de zonzijde bruinrode blos met vele bruine stipjes en vlekjes en dun, wit waas en rood bij de steel. Is in een natte zomer vochtig meer groengeel gekleurd en heeft dan minder bruinrood. In hete droge zomers, is ze bijna goudgeel met veel bruinrood. Goudgeel tot groengeel vruchtvlees, fijn, vast, zeer sappig, zoet en zeer aromatisch. De steen laat los.
De boom groeit aanvankelijk sterk, kent weinig vertakkingen en draagt snel, regelmatig maar door de grote vruchtbaarheid en vroege bloei vaak matig. Door vroege bloei nachtvorstgevoelig. Gezonde, goed dragende boom met zware vertakkingen.
Gebruik Tafel en keukengebruik.
Plukrijp  Eind augustus, begin september.
Afbeeldingen https://www.mijntuin.org/plants/6028-pruim-jefferson/